Wanneer spreken we over hevige menstruatie of menorragie?

De maandelijkse menstruatie heeft een impact op het dagelijkse leven van vrijwel elke vrouw, maar dat niet iedereen ze op dezelfde manier doormaakt, is duidelijk. De ene vrouw heeft nu eenmaal vaker last van stevige krampen of hevige bloedingen dan de andere. Wanneer er tijdens de menstruatie meer bloedverlies is dan normaal, dan spreekt men van hevige menstruatie. Wat nu precies normaal is en wat niet, dat ervaart elke vrouw allicht anders.

 

Vroeger werd er vanaf een bloedverlies van meer dan 80 ml per cyclus gesproken van overvloedige maandstonden. Tegenwoordig luidt de medische definitie als volgt: een overmatig menstrueel bloedverlies dat een effect heeft op een vrouw haar fysieke, emotionele en materiële levenskwaliteit en dat alleen of samen met andere symptomen kan voorkomen [16].

De medische term voor regelmatige menstruatieperioden met abnormaal zware of langdurige bloedingen, tot soms meer dan 7 dagen, is menorragie [8]

Wil je zelf testen of je menstruatie heviger is dan gemiddeld? Dan kan je dit doen met de handige Myflow Score App! Hier vind je meer uitleg.

Last van hevige menstruaties? Blijf er niet mee zitten.

Hoofdpijn

Hoewel zware menstruatiebloedingen vaak voorkomen, vinden de meeste vrouwen het bloedverlies niet ernstig genoeg om over menorragie te spreken. Toch is de kwaal één van de meest voorkomende symptomen in de gynaecologie én een belangrijke oorzaak van heel wat gynaecologische ziekten bij vrouwen tijdens hun vruchtbare leeftijd [4][23].

Menorragie is zelden levensbedreigend. Dat neemt niet weg dat het een aanzienlijke impact heeft op het persoonlijke, het sociale, het gezins- en het werkleven van vrouwen. En dat het daarom ook hun levenskwaliteit vermindert. Waarom er dus mee blijven rondlopen?

Hoewel de meeste klinische studies vooral gericht zijn op het meten van bloedverlies, ziet men nu ook in dat niet enkel het overmatige bloedverlies belangrijk is, maar wel de impact ervan. Dit zien we ook aan de wetenschappelijke definitie die evolueert om ook het verlies of de vermindering van dagelijkse activiteiten mee te beschouwen [16].

De menstruatiecyclus

Cyclus illustratie

De menstruatiecyclus bestaat uit periodieke veranderingen in het lichaam van de vrouw, die veroorzaakt worden door hormonen. Tijdens de menstruatie is er bloedverlies, dat veroorzaakt wordt door het loskomen en uitscheiden van het baarmoederslijmvlies.

De lengte van de menstruatiecyclus wordt geteld van de eerste dag met bloeding tot en met de laatste dag voor de volgende menstruatie. Vaak wordt gesproken over een periode van 28 dagen maar in werkelijkheid kan dit tussen 23 en 35 dagen duren. De periode met bloedverlies duurt 3 tot 7 dagen. [22]