Skip to content

Grote impact op je dagelijkse leven

Hevige menstruaties kunnen je dagelijkse leven een pak moeilijker maken. Ze belemmeren je niet alleen bij je werk of het sporten, maar kunnen ook psychologische en sociale gevolgen hebben. Hoewel zware menstruatiebloedingen vaak voorkomen, vinden de meeste vrouwen het bloedverlies niet ernstig genoeg om over menorragie te spreken. Toch is de kwaal één van de meest voorkomende symptomen in de gynaecologie én een belangrijke oorzaak van heel wat gynaecologische ziekten bij vrouwen tijdens hun vruchtbare leeftijd [4][23].

Je bent niet alleen!

Hevig bloedverlies tijdens de menstruatie is een veel voorkomende gynaecologische klacht. De medische term voor regelmatige menstruatieperioden met abnormaal zware of langdurige bloedingen, tot soms meer dan 7 dagen, is menorragie [8]. In België zouden ongeveer 400 000 vrouwen menorragie of anders gezegd, hevige menstruele bloedingen hebben. [1][2][3][4][5][6][7] Menorragie is zelden levensbedreigend. Dat neemt niet weg dat het een aanzienlijke impact heeft op het persoonlijke, het sociale, het gezins- en het werkleven van vrouwen. En dat het daarom ook hun levenskwaliteit vermindert. Waarom er dus mee blijven rondlopen?

Onderliggendebloedstoornis

Eén op 5 van de vrouwen met hevige menstruatiebloedingen, lijden aan een onderliggend defect van de bloedstolling. [13][14] Hoewel de meeste klinische studies vooral gericht zijn op het meten van bloedverlies, ziet men nu ook in dat niet enkel het overmatige bloedverlies belangrijk is, maar wel de impact ervan. Dit zien we ook aan de wetenschappelijke definitie die evolueert om ook het verlies of de vermindering van dagelijkse activiteiten mee te beschouwen [16].

Wat is normaal menstrueel bloedverlies?

Het gemiddelde bloedverlies gedurende een normale menstruele cyclus is 30-40ml, waarvoor 3-6 maandverbanden of tampons per dag nodig zijn of 10-15 gebruikte maandverbanden of tampons per cyclus. [12]

Wat is abnormaal menstrueel bloedverlies? [8]

Hoewel er geen universeel aanvaarde definitie is, wordt hevig menstrueel bloedverlies omschreven als verlies van 80 ml bloed of meer per maandelijkse cyclus, of als bloedverlies dat langer duurt dan 7 dagen . Omdat het bloedverlies moeilijk te meten is, beschouwen we het als hevige menstruele bloedingen wanneer het maandelijkse bloedverlies een negatieve invloed heeft op de fysieke, mentale, materiële of sociale levenskwaliteit van de vrouw .

De menstruatiecyclus

De menstruatiecyclus bestaat uit periodieke veranderingen in het lichaam van de vrouw, die veroorzaakt worden door hormonen. Tijdens de menstruatie is er bloedverlies, dat veroorzaakt wordt door het loskomen en uitscheiden van het baarmoederslijmvlies.

De lengte van de menstruatiecyclus wordt geteld van de eerste dag met bloeding tot en met de laatste dag voor de volgende menstruatie. Vaak wordt gesproken over een periode van 28 dagen maar in werkelijkheid kan dit tussen 23 en 35 dagen duren. De periode met bloedverlies duurt 3 tot 7 dagen. [22]

Wat veroorzaakt de bloedingen?

Hevige menstruele bloedingen kunnen heel uiteenlopende oorzaken hebben. De meest voorkomende zijn oorzaken in de baarmoeder zoals poliepen, endometriose, hyperplasie van het slijmvlies, goedaardige of kwaadaardige gezwellen. Soms is het mogelijk dat een probleem met je bloedstolling aan de basis van deze hevige menstruatie ligt. In sommige gevallen worden de bloedingen veroorzaakt door een onderliggend bloedstollingsprobleem [2][15].

Indien je vragen hebt over de mogelijke oorzaak van je hevige menstruaties, aarzel zeker niet om je gynaecoloog te raadplegen.

Vind de juiste behandeling

Zoals er meerdere oorzaken zijn voor hevige menstruele bloedingen, zijn er ook verschillende behandelingen. De juiste remedie begint bij een goede diagnose door je arts. Die adviseert je op basis van de oorzaak en de ernst van het bloedverlies en je persoonlijke situatie over de meest aangewezen therapie. Er zijn bijvoorbeeld producten die de eigen bloedstolling stimuleren, maar het kan ook wenselijk zijn om te kiezen voor hormonale middelen of bloedstollingsgeneesmiddelen [16][17][18][19][20].

Back To Top