Skip to content

Bij de meeste vrouwen verloopt de maandelijkse menstruatie zonder veel moeilijkheden. Sommige vrouwen ervaren ze echter veel heviger dan anderen en dat kan voor twijfel en onrust zorgen. We spreken dan over overvloedige menstruatie of menorragie [16].

De oorzaak van hevig menstrueel bloedverlies achterhalen is gemakkelijker gezegd dan gedaan, want er zijn veel problemen die het bloedverlies kunnen veroorzaken: van poliepen of problemen met de eierstokken tot zelfs bloedstollingsziekten en andere onderliggende ziektes [16].

Sommige patiëntes hebben lange tijd geen idee dat ze een stollingsziekte hebben. Pas bij overmatig bloeden na een operatie of in het geval van menorragie komt het probleem aan het licht. Hoe sneller je het onderliggende probleem vindt, hoe beter je het kan aanpakken. Daarom is het belangrijk om bij hevige menstruatie stil te staan bij alle mogelijke oorzaken en om naast de bloeding ook te kijken naar andere signalen. Het zijn vaak de bijkomstige signalen of extra alarmsignalen die je helpen om het onderliggend probleem te vinden [20].

Waar moet je op letten?

Welke signalen zijn dat dan precies? Op welke tekens kan je letten? We hebben ze hieronder voor je opgelijst.

Merk je deze op, terwijl je ook last hebt van verhoogde en langdurige menstruatiekrampen, zware en onregelmatige bloedingen of grote stolsels tijdens de cyclus? Raadpleeg dan je arts. Hij of zij kan de juiste diagnose stellen en al je vragen beantwoorden. [16][17][20][21]

Symptomen rond menstruatie

Je hebt hevige menstruatie

Je bloedingen duren langer dan 7 dagen

Je hebt zeer zware bloedingen die de dagelijkse activiteit beperken

Je hebt een groot aantal stolsels

Je hebt onregelmatige bloedingen tijdens de cyclus

Je vervangt van maandverband/tampon om de 2 uur of frequenter

Andere symptomen

Je hebt makkelijk kneuzingen

Je hebt nood aan ijzer-supplement

Je bloedt langer na een 
operatie 
of verwonding

Je hebt vaak voor een lange periode last van bloedneuzen

Je maakt meer kans op hevige 
bloeding na bevallen

Je maakt meer kans op hysterectomie (verwijderen baarmoeder)

Je maakt meer kans op 
bloedend tandvlees

Bloedingen zitten in de familie

Back To Top